כירורגיה אפיקלית

"יש די והותר כאב מסביב, ואסור להוסיף כאב. כדאי, אם אפשר, לצמצם" עמוס עוז

כירורגיה אפיקלית?

כירורגיה אפיקלית או בשמה הישן יותר אפיסקטומי ,היא פרוצדורה ניתוחית שמטרתה להציל את השן במקרים בהם טיפול שורש או חידוש טיפול שורש אינם אפשריים .

מתי כירורגיה אפיקלית היא האפשרות המועדפת ?

  1. כאמור המטרה בטיפול שורש היא להגיע לכל התעלות ולנקות אותן לכל אורכן, ממש עד הקצה . ישנם מקרים בהם מראש התעלות מאוד מסויידות או כפופות , או שהקצה מסתייד בעקבות טיפול השורש  הראשוני , כך שגם למכשירים הדקים ביותר אין גישה לקצה השורש. במקרים אלו חידוש טיפול שורש לא יעזור, מאחר וגם בניסיון זה נגיע בדיוק לאותו מקום אליו הגיע הרופא בטיפול הקודם . כירורגיה אפיקלית יוצרת מעקף , שמאפשר לנו להגיע לאזור הדלקת מבלי לעבור דרך התעלה .
  2. מקרה נוסף בו נעדיף כירורגיה אפיקלית הוא מקרה שבו לאחר טיפול השורש הראשוני, הוחדרה לתוך השורש יתד גדולה ( כחלק מתהליך השיקום של השן).וצאה של מבנה מסיבי כנ"ל עלולה לגרום  
  3. הוצאה של מבנה מסיבי כנ"ל עלולה לגרום לסדק של השורש . במקרה של שורש סדוק , אין מנוס מלעקור את השן . על מנת להימנע מתוצאה מצערת כנ"ל , ניתן להשאיר את המבנה במקומו, ושוב, לבחור בפתרון הכירורגי   כדרך עוקפת לטפל באזור הדלקתי מבלי לעבור דרך תעלת השורש

  4. מצב נוסף שבו עדיף לפתור את הבעיה בדרך כירורגית הינו מצב בו נדרש טיפול שורש בשן עם כתר איכותי , תפקודי ואסתטי . אם נבחר בחידוש טיפול שורש , הבעיה תיפתר אך הטיפול יכתיב מבנה וכתר חדשים .כירורגיה אפיקלית תמנע לרוב את הצורך בהחלפת הכתר .

  5. כירורגיה אפיקלית טובה לעתים למטרות אבחון . לעיתים מבוצע בשן טיפול שורש טוב, אך השן ממשיכה לכאוב . כירורגיה יכולה לאתר סדקים מזעריים שבתוכם התיישבו חיידקים, או תעלה משנית שהיא דקה מכדי שנבחין בה בצילום רנטגן, אך מספיק רחבה בכדי לאכלס בתוכה חיידקים שגורמים לזיהום ודלקת .
יתד מסיבית
גשר חדש ויפה
קושי בגישה לקצה השן

איך מתבצעת כירורגיה אפיקלית?

הרופא מרים  את רקמת החניכיים שמול השן, ומגיע אל האזור הדלקתי

השורש מקוצר בכ3-4 מילימטר

הרופא מרים  את רקמת החניכיים שמול השן, ומגיע אל האזור הדלקתי

החניכיים מוחזרים למקומם הטבעי ומקובעים בתפרים

האם כירורגיה אפיקלית כואבת ?

הטיפול לא כואב לחלוטין . כירורגיה אפיקלית מבוצעת תחת הרדמה מקומית בדיוק כמו סתימה או טיפול שורש רגיל .

מה קורה אחרי כירורגיה אפיקלית ?

לאחר התפוגגות ההרדמה , צפויים כאבים . אך אין מקום לדאגה . רוב האנשים מופתעים לגלות שהכאב : ראשית , נסבל ושנית ניתן לשיכוך ע:י משככי כאבים נוגדי דלקת  (כמו אתופן, ארקוקסיה וכו).
 רוב האנשים צורכים משככי כאבים ביום הניתוח ולמחרת . מיעוטם נזקקים לשיכוך כאב עוד מספר ימים 
כ-48 שעות אחרי כירורגיה אפיקלית , צפויה נפיחות . הנפיחות היא גדולה מאוד ודרמטית . ואין ליחס אותה לסיבוך או כישלון טיפולי.
זוהי תגובה טבעית של הגוף להליך הכירורגי שהאזור עבר .הנפיחות תחלוף לאחר 2-4 ימים נוספים .  משום כך רצוי לא לתכנן כירורגיה אפיקלית לשבוע בו יש חשיבות למראה ייצוגי ( ארוע משפחתי, ראיון עבודה וכו') .
יש לבצע שטיפות תכופות עם שטיפת פה המכילה  כלורהקסדין (חומר חיטוי), על מנת לשמור על פצע הניתוח נקי.
יש להוריד את התפרים בין יומיים לשבוע לאחר האפיסקטומי ( תלוי במקרה )

איך יודעים שזה הצליח ?

לאחר כחצי שנה , מצלמים את השן ומבחינים בבניה של עצם במקם שבו טרום הניתוח היתה דלקת